Nominaties Cultuurprijs 2023 bekend

15-03-2023

De gemeentelijke Cultuurprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie uit Soest of Soesterberg die zich de voorgaande twee jaar heeft onderscheiden op cultureel gebied. Heel veel inwoners van onze gemeente hebben voordrachten ingediend voor 34 verschillende personen of organisaties. De nominatiecommissie heeft de afgelopen tijd alle voordrachten bestudeerd en daaruit de volgende genomineerden geselecteerd:

Kunst Natuur Welzijn Voor iedereen in Soest en Soesterberg die een moeilijke levensperiode doormaakt is er Kunst Natuur Welzijn. Deze organisatie biedt creatieve activiteiten in verschillende disciplines aan mensen die bijvoorbeeld kampen met depressie, rouw, gebrek aan zingeving of eenzaamheid. Actief bezig zijn met kunst en natuur is heilzaam en ondersteunt bij het nemen van verdere stappen in je leven. Deelname is kosteloos na verwijzing door huisarts of andere zorg- of hulpverlener.

Kunst op Stand Deelname aan kunstbeurzen is voor kunstenaars erg duur, de kosten worden meestal niet terugverdiend. Midden in de Corona-periode werd Kunst op Stand bedacht, een kunstbeurs waar kunstenaars uit Soest en directe omgeving tegen minimale kosten zich kunnen presenteren en hun werk te koop aanbieden. Een beurs ook waar het publiek op een laagdrempelige wijze kennis kan maken met hedendaagse kunst. De eerste twee edities waren een doorslaand succes, mede door de locatie Paleis Soestdijk.

‘t LOU-vre Soest Om leegstand van het oude ABN-AMRO gebouw aan de Van Weedestraat te voorkomen werd ‘t LOU-vre opgezet. Het is een broedplaats van creativiteit die op speelse wijze vermengt met sociaal-maatschappelijke activiteiten. ‘t LOU-vre biedt een podium voor kunstenaars, kleine zelfstandigen, muziekgroepen of iedereen die op een laagdrempelige manier elkaar wil ontmoeten of verbinden. Ondertussen vervult de locatie een echte buurtfunctie en worden er met regelmaat thema-avonden georganiseerd.

Nieuw Talent Orkest PVO Het Nieuw Talent Orkest is een project van muziekvereniging PVO. Op een zeer laagdrempelige manier leerden volwassenen zonder enige ervaring in 10 weken tijd samen de beginselen van muziek maken. Vanaf de start speelden de deelnemers samen met ervaren muzikanten, wat zeer stimulerend werkte. Instrumenten, lesmateriaal, lessenaars, begeleiding etc. zijn verzorgd door PVO met de enthousiaste inzet en hulp van vele ervaren leden van de vereniging.

SPA project Artishock Meteen na de coronacrises is Artishock in 2022 gestart met het SPA project: Soester Programmering Artishock. Met dit initiatief kregen artiesten uit Soest en Soesterberg een extra kans om betaald op te treden voor eigen publiek, voor velen een noodzaak na de slechte Corona-tijd. De sterke betrokkenheid met uitvoerend kunstenaars, het direct alert inspelen op de noden middels eigen inspanningen en de hulp van het Cultuurmakersfonds van de gemeente Soest maakten het project succesvol.

Feestelijke uitreiking De Cultuurprijs 2023 wordt op 19 april a.s. uitgereikt in theater Idea tijdens een feestelijke happening met publiek, ervan uitgaande dat er dan geen beperkende maatregelen zijn. In elk geval wordt ook een livestream verzorgd zodat de uitreiking via internet live of in een later stadium kan worden bekeken. De winnaar ontvangt een cheque van € 2.000,- en een replica (unica) van het kunstwerk voor de prijs van Frank Linsewski dat staat in de hal van het gemeentehuis. De toegang is gratis, meer informatie volgt onder meer op www.cultuurprijssoest.nl


Nieuwsoverzicht

Partners

RETO Internetburo
Uit in Soest
Gemeente Soest