Lees meer over de genomineerden voor de Cultuurstimuleringsprijs 2015
24-02-2016De uitreiking van de Cultuurstimuleringsprijs 2015 vindt plaats op dinsdag 8 maart om 20.00 uur in Theater Idea, Willaertstraat 49. De toegang is gratis.
Brandstof
Elke eerste vrijdag van de maand organiseert Brandstof, het jongerencollectief van Soest,een toffe avond met DJ’s, jamsessies, (live) art, films, games en nog veel meer. Het is dé plek waar jongeren tussen de 14 en 18 jaar uit Soest en omgeving terecht kunnen om in het weekend te chillen en op actieve óf passieve wijze in aanraking komen kunst & cultuur.”
Om de avond aantrekkelijk te maken voor een breed publiek organiseert Brandstof podiumavonden voor talenten en dansavonden gemengd met film en games. Brandstof helpt jongeren op weg om zelf actief te zijn met het muziek, tekenen, decorbouw, DJ, cabaret, sieraden, literatuur, film en games. De participerende rol van jongeren staat centraal, zij geven richting en Brandstof schept de kaders en faciliteert. Op 1 januari is er een onesuit brag day georganiseerd. De jongeren konden in hun ‘pyjama’ in Artishock nog lekker bijkomen van de jaarwisseling. Brandstof werkt o.a. samen met het onderwijs, Idea, de muziekschool en Artishock. Door het jaar organiseert
www.ditisbrandstof.nl
A Day In The Forest
Een groep bevriende muzikanten uit Soest en omstreken besloot jaren geleden dat ze een evenement wilden om elkaars nieuwe werk te beluisteren. Zo ontstond een eerste editie van een huiskamerfestival. Sinds drie jaar heet dit initiatief A Day In The Forest en heeft het 2 keer per jaar een plek gevonden op Landgoed De Paltz, in samenwerking met het Herman van Veen Arts Center. Het festival biedt een aanbod aan bijzondere acts. Er is een hoofdpodium in de mooie kapschuur. Het tweede podium is in een verwarmde tent. Soms is er een derde podium: de poffertjestent. Om het sprookjeslandschap extra aangenaam te maken zijn er naast heaters ook vuurkorven en warme dranken. OV-gangers kunnen gebruik maken van de shuttleservice vanaf station Soest Zuid. Je mag je eigen picknickmand met lekkernij meenemen. Het is ‘pay what you want’: betaal wat het je waard is geweest. www.facebook.com/ADayInTheForest
Herstel van de Kluizenaarsgrot en doolhof
Op het Landgoed De Paltz staat in een doolhof een kluizenaarsgrot. Zowel de grot als het doolhof zijn in slechte staat van onderhoud. Het project herstel van deze grot en het doolhof is één van de vijf genomineerden.
De kluizenaarsgrot stamt vermoedelijk uit 1883-1884. In die tijd werd een kluizenaarsgrot in de tuin geplaatst om de gasten te vermaken. In de grot bevindt zich een beeld van een zittende monnik, waarvan het hoofd ontbreekt. De grot stond in het centrum van een doolhof. Op het dak zat een waterreservoir, die als bezoekers in de grot waren, opengezet kon worden waardoor een watergordijn voor de ingang ontstond en de bezoeker even gevangen zat. Een windharp op het dak completeerde de grafstemming met weemoedig geluid. Het idee hierachter was de gast te laten ervaren hoe het was om een kluizenaar te zijn.
Het doolhof met kluizenaarsgrot is vrij toegankelijk voor publiek. Door de kluizenaarsgrot met monnik en doolhof te herstellen, zal het Landgoed De Paltz nog meer tot leven komen. De initiatiefnemers zijn Bert Smit en Hans Kruiswijk.
Nelleke Nieuwboer
Op haar site www.nellekenieuwboer.nl is te lezen dat Nelleke haar leven als een reis met kunst ervaart. Onderweg komt ze steeds weer een nieuwe kunstvorm tegen die ze kan inzetten om haar verhaal te vertellen. Ze laat zich hierbij inspireren door de geschiedenis. Om een beeld te krijgen van deze veelzijdige kunstenares volgt een korte impressie. Al meer dan 20 jaar is Nelleke actief als zangeres en zangdocente. Zij vertolkt als mezzosopraan vele klassieke liederen en aria's. Als lid van het Trio Sefardo Espagnol zingt Nelleke Sefardische liederen. Als beeldend kunstenares creëert zij vele schilderijen en beeldhouwwerken en kunstobjecten. Als initiator van Stichting KunstRijk levert zij met haar muziektheatervoorstellingen en gevoed door haar belangstelling voor geschiedenis, een bijdrage aan de culturele rijkdom van midden-Nederland. Haar stukken worden op locatie uitgevoerd. De scripts voor deze voorstellingen schrijft ze zelf. En daarmee is een de stap naar haar laatste nieuw te ontdekken, kunstvorm, film maken, snel gezet. De film heeft ze met crowd funding kunnen realiseren.
Kim is zowel autonome kunstenaar als kunstvak docent. Kim richt zich op de klassieke kunst vormen waarbinnen hij experimenteert. Kim laat mensen op een laagdrempelige wijze kennis maken met zijn kunst. Zo toverde hij enkele weken lang het Station Soest Zuid om tot zijn expositie ruimte. Elke dag hing hij er een nieuw werk en zo ontstond er een heuse verzameling. Mensen waren vrij om het werk te bezichtigen maar konden het ook mee nemen. Ook initieert Kim nu enkele jaren een groot stoepkrijt project in Soest Zuid. Waarin hij samenwerkt met zijn leerlingen, enthousiastelingen, voorbijgangers en kennissen.
Verder deed Kim mee met Tref, een uitwisseling van kunstenaars uit Soest(NL) en Soest(DE), waarbij zijn werk in galerie HazArt werd geëxposeerd. Hij deed mee aan aan het cultureel festival Enjoy, de Kunstroute Soest en had twee exposities in Artishock. http://www.veel.org
Nieuwsoverzicht