Nominaties Cultuurprijs 2021 bekend

10-03-2021

Elke twee jaar wordt de gemeentelijke Cultuurprijs Soest uitgereikt aan een persoon of organisatie binnen onze gemeente die zich heeft onderscheiden op cultureel gebied.

Ook in deze Corona-tijd wordt de prijs toegekend, want het is belangrijk juist in déze tijd de aandacht voor kunst en cultuur vast te houden. Honderden inwoners van onze gemeente hebben in totaal 34 verschillende voordrachten ingediend. Daaruit heeft de Nominatiecommissie de volgende vijf genomineerden geselecteerd:

Göran Christiansson, landschaps-cultuurgids
Göran, oprichter van burgerplatform Eetbaar Soest en de Stichting Trees for Peace. woont sinds 2006 in Soest en is zeer inspirerend op een breed front actief mét de gemeenschap vóór ons cultuurlandschap. Hij heeft onder andere met zijn boomplantvrienden honderden bomen geplant om Soest te verrijken, onder andere op het vluchtelingenkamp in Soesterberg, op schoolpleinen en in parken. De oude boomgaard bij Paleis Soestdijk is door zijn stichting opgeknapt en aangevuld met een agro-ecologische demonstratietuin.

MiniBios team Artishock
Gestart in 2013 door de vrijwilligers van het Filmhuis van Artishock en sinds 2015 aangevuld met jonge ouders uit de werkgroep Dance-In. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een vast onderdeel in de programmering en het enthousiaste team zorgt ervoor dat iedere eerste vrijdag van de maand een film voor kinderen wordt gedraaid. Alle films zijn Nederlands gesproken zodat ook de jonge kinderen het verhaal kunnen volgen. In het Corona-jaar is de zaal en de bezoekregeling aangepast, alleen kinderen mochten komen.

Openluchttheater Cabrio
Cabrio heeft het afgelopen Corona-jaar de kracht van de organisatie ingezet om culturele activiteiten te (helpen) organiseren die anders niet mogelijk waren. Zo konden de groepen 8 van 12 verschillende basisscholen zonder kosten hun eindmusical daar opvoeren. En onder de noemer ‘Intiem Cabrio’ kregen reguliere artiesten de mogelijkheid binnen de regels voor een klein publiek op te treden waarbij de opbrengsten geheel voor de optredende artiesten waren. Een mooi bewijs van de verbindende rol van het theater, juist in deze tijd.

Riëndy Holder, jongerencultuurcoach
Als professionele, door de overheid gesubsidieerde jeugdcultuurcoach zet Riëndy zich met veel enthousiasme in voor de jongerencultuur in Soest. Met zijn multiculturele bagage organiseert hij regelmatig events en begeleidt hij jongeren die iets willen doen in de muziek en andere kunsten, of gewoon een plek zoeken om te chillen. Hij biedt jongeren de kans hun energie kwijt te kunnen in kunstzinnige uitingen en helpt hen daarbij hun eigen pad te vinden en hun talent te ontwikkelen.

Pop-up museum De Ontdekking
Een expositie in Verzorgingshuis Molenschot, op initiatief van Anita Vreugdenhil van Idea, met werken uit de collecties van de Kunstuitleen, Gemeente Soest en Museum Soest. Daarnaast waren er diverse spraakmakende optredens en workshops en speelde ‘De geheime tuin van Molda’, gemaakt door Chris Rodenburg en Herco van Loon, een belangrijke rol. Een nieuw en breed publiek kwam zo in aanraking met beeldende kunst en kon laagdrempelig contact leggen tussen bewoners van Molenschot/Daelhoven, kunstenaars en dorpsgenoten.

Bijzondere uitreiking Cultuurprijs
Op woensdag 21 april a.s. vindt de uitreiking plaats van de gemeentelijke Cultuurprijs 2021. Gezien de Corona-tijd wordt dat een speciale uitreiking die via livestream wordt uitgezonden. Meer informatie hierover volgt binnenkort.


Nieuwsoverzicht

Partners

Uit in Soest
RETO Internetburo
Gemeente Soest